Nieuws

Wel of niet ChatGPT gebruiken voor je studie?

Afgelopen jaar is AI ontzettend populair geworden onder studenten. “Bij ieder portfolio maak ik gebruik van ChatGPT”, zegt een student. Hierdoor zijn onderwijsinstellingen begonnen met het opstellen van regels over het gebruik van het hulpmiddel. Er is vooral angst voor diploma-inflatie, fraude en schending van auteursrechten. Is het ChatGPT-tijdperk binnen een jaar alweer voorbij? En volgt er een verbod?

Wat is AI ook alweer?
Als je 10 verschillende mensen vraagt, krijg je 10 verschillende antwoorden. Om het toch een beetje te begrijpen, heb ik de hulp ingeroepen van Kerstin Bunte. Zij is professor aan de RUG en gespecialiseerd in AI-systemen. AI leert van informatie die het krijgt, net zoals jij leert van dingen die je ziet, hoort en doet. Stel je voor dat je een robot zou bouwen die kan leren hoe hij een bal moet vangen. In het begin zal hij misschien een beetje stuntelig zijn, maar naarmate hij oefent en leert, wordt hij steeds beter in het vangen van die bal, net als jij.

Moeten we AI verbannen uit het onderwijs?
Kerstin zegt van niet! Dat zou net zo vreemd zijn als Google verbieden. Het belangrijkste is dat we begrijpen hoe bijvoorbeeld ChatGPT werkt. AI kan ons helpen om dingen sneller te leren en betere antwoorden te vinden op onze vragen, maar het geeft ook vaak verkeerde informatie. ChatGPT is op dit moment het populairst. Studenten gebruiken het vaak om samenvattingen te krijgen. In de colleges van Kerstin gebruikt ze als voorbeeld vaak Game of Thrones. Als je vraagt om een samenvatting van het boek, krijg je ineens reviews, dit is namelijk de informatie die naar voren komt wanneer je op het internet zoekt. Niet zo handig dus!

We weten te weinig van hoe AI werkt en waarvoor het bedoeld is. Kerstin is een groot voorstander van meer lessen op scholen over het gebruik van AI. Dan kan er ook gelijk gepraat worden over de privacy, want pas op met het invoeren van persoonlijke informatie in ChatGPT! Het bedrijf is er niet open over wat ze met deze informatie doen en waar het terecht kan komen. Dit is vrij verdacht.

Hoe moeten we ChatGPT wel gebruiken?
De tips van Kerstin: Zoek niet gewoon een antwoord op en kopieer het, maar ga na hoe je zelf tot dat antwoord had kunnen komen. Dan is het een daadwerkelijk hulpmiddel. Ook als spellingscontrole of om je zinnen korter te maken, is het een geweldig hulpmiddel.

Tekst: Bjorn Smallenbroek 



Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact