Nieuws

Weekend tips: Let’s Gro – inspiratie festival over de toekomst van Groningen

Op 4,5 en 6 november staat de 10e editie van Let’s Gro op het programma. Let’s Gro is een inspiratie festival over te toekomst van Groningen. Een belangrijk thema van dit jaar is de kloof. Hoe verklein je de verschillen tussen inkomen, kansen, gezondheid en wijken?

Gedurende het weekend is er ontzettend veel te doen. Spot TV selecteerde alvast een aantal interessante events. Bekijk hier het volledige programma.

1. Stadscentra van de toekomst

vrijdag 4 november | 11.00 – 12.00

 

Een veranderend winkellandschap, behoefte aan ontmoetingsruimte en thema’s als klimaatverandering en verduurzaming, hoe blijft een stads(deel)centrum aantrekkelijk en levendig?

De architecten van Rijnboutt geven hun visie, met hun plannen voor twee concrete locaties in de stad als voorbeeld: wijkwinkelcentrum Paddepoel en de entree van de Herestraat (C&A pand).

Ons gebruik van en eisen aan winkelgebieden verandert. Waar winkelen tot voor kort de belangrijkste functie was om de levendigheid en kwaliteit van een stads(deel)centrum te garanderen, is dat door een veranderend winkellandschap niet langer vanzelfsprekend. Mogelijkheden voor ontmoeten en verblijven vinden we steeds belangrijker. Daarnaast geven maatschappelijke thema’s als klimaatverandering en vergroening reden om de inrichting van stadscentra op de schop te nemen. Centrumgebieden zullen met deze veranderende behoefte mee moeten gaan om aantrekkelijk en levendig te blijven.

De architecten van Rijnboutt gaan op twee locaties in de stad deze uitdaging aan. Aan de kop van de Herestraat met de herontwikkeling van het C&A pand en met de aanpak van wijkwinkelcentrum Paddepoel. De architecten vertellen ons over hun benadering van de opgaven voor winkelgebieden en beide projecten in het bijzonder.

2. Straatcultuur, social media en jeugdcriminaliteit

zaterdag 5 november | 16.30 – 17.30

Jeroen van den Broek legt uit waarom kennis van deze wereld van essentieel belang is om de kloof tussen digital natives en digital immigrants te dichten.

Samen met de bezoekers van Let’s Gro verkent Jeroen de online wereld van de straatcultuur van jongeren. Sociale media en internet vormen voor veel jongeren een dusdanig belangrijk onderdeel van hun leven, dat zij het onderscheid tussen on- en offline eigenlijk allang niet meer zien. De straatcultuur die hieruit is ontstaan is vervolgens verworden tot een hybride werkelijkheid, waar on- en offline context zich vermengen en voortdurend invloed op elkaar uitoefenen. Wil je weten wat er in jongeren omgaat, wat hen bezighoudt, wie hun voorbeelden zijn en wil je doorgronden welke gedragsverwachtingen er binnen de straatcultuur van jongeren gelden, dan is inzicht in en zicht op deze wereld van wezenlijk belang. Na afloop weet je alles over shanks, expose-accounts en stackphones.

3. Barst?!

vrijdag 4 november | 20.00 – 21.00

De film Barst!? is gemaakt door middelbare scholieren uit het aardbevingsgebied, samen met professionele film- en theatermakers van Theater De Steeg.

De film laat de invloed zien van aardbevingen op jongeren en hun thuissituatie. Want niet alleen volwassenen lijden onder de gevolgen van de gaswinning, ook kinderen en jongeren. Speciaal voor deze doelgroep gaf de gemeente Eemsdelta opdracht voor het project Mijn Thuis Mijn Verhaal. Cultuurmakers en kunstenaars gingen met kinderen en jongeren aan de slag om hun verhalen te verzamelen én te delen. Onderdeel van dit project is de film Barst!?

Na afloop van de film gaan jongeren, aardbevingscoaches, jongerenwerkers en medewerkers van de film en Theater De Steeg met elkaar in gesprek.

 

4. Living Library

zaterdag 5 november | 13.30 – 17.00

In de Living Library lees je geen boeken, maar interessante mensen.

In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Een vluchteling, een transgender persoon, een ex-crimineel, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

5. Superschool

zaterdag 5 november | 19.30 – 21.00 

“Als het voor een kind thuis en in de omgeving onveilig is, maakt het weinig meer uit hoe het op school gaat”, zegt Eric van ’t Zelfde.

Van een onveilige school naar een goed presterende school vraagt om een onorthodoxe aanpak. “Als je toch je nest uitkomt, kun je net zo goed de hele dag buffelen.”

Wanneer Van ‘t Zelfde zijn interesse in de vacature voor schooldirecteur in een Rotterdamse armoedewijk deelt met bevriende directeuren is hun advies eenduidig: doe maar niet. De school staat bekend als zwak, het gebouw is er zeer slecht aan toe en regelmatig vinden er steekpartijen plaats. Van ’t Zelfde ziet de vele gezichten van armoede: “Armoede heeft blauwe plekken. Armoede heeft een geur. Armoede heeft honger”. Van ’t Zelfde en zijn collega’s laten het er niet bij zitten en willen de beste school van Nederland worden.

 

6. De kloof dichten met kunst

zondag 6 november | 12.30 – 13.30

Hoe kun je de kloof tussen verschillend groepen in de samenleving slechten, de ver-van-je-bedshow dichterbij brengen en uit je geïsoleerde sociale bubbel breken?

 

Hoor het verhaal achter het internationale guerilla-kunstwerk A Paper Monument for the Paperless en neem een kijkje in de avontuurlijke praktijk van sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries. Als ideeëngenerator voor interventies, monumenten en ludieke campagnes voorziet hij op frisse wijze onze vastgeroeste maatschappelijke vraagstukken van handvatten. Van een wildgeplakt monument voor ongedocumenteerde vluchtelingen, een webwinkel in Geert Wilders merchandise om kunst weer bij het volk te brengen of een monument voor prima mensen als participatieve tool om onze geschiedenis te herschrijven. Himmelsbach provoceert door middel van een hoog WTF-gehalte. Na de artist talk gaat Himmelsbach met het publiek aan de slag om hun eigen vraagstukken tot oplossingen om te denken.

7. Eindgesprek met de burgemeester

zondag 6 november | 13.00 – 14.00

Net als ieder jaar blikt de burgemeester tijdens Let’s Gro terug op het afgelopen jaar.

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, blikt terug en geeft zijn bespiegelingen over de toekomst. Over bijvoorbeeld de openbare orde & veiligheid, economische ontwikkelingen en wijkvernieuwing.

Schuiling is ruim drie jaar burgemeester. Hij is van oudsher goed bekend met Groningen. Hij heeft er rechten en bestuurswetenschappen gestudeerd en was van 2010 tot 2016 wethouder voor de VVD met o.a. Economische Zaken in zijn portefeuille.

 

Bekijk hier het volledige programma.



Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact