Nieuws

Hotspots: Ireen’s favoriete plekjes in het Forum

Hotspots: Ireen’s favoriete plekjes in het Forum

Hi! Ik ben Ireen, 25 jaar en je kunt mij vooral achter de schermen vinden als hoofdproductie bij Spot TV. Ik houd me bezig met het opzetten van evenementen, interviews en interne communicatie. Maar vandaag doe ik toch een stap naar voren en neem ik je mee naar mijn favoriete plekjes in het Forum! Naast mijn rol als productie, ben ik ook werkzaam in het Forum en geef ik rondleidingen , vind ik het sowieso een fijne plek om te zijn omdat er altijd wel een event plaatsvindt en je dus nooit uitgekeken bent. Met alle kennis die ik over het Forum heb, hoop ik je te inspireren om eens (vaker) langs te komen! 💜

Gebouw

Het Forum bestaat uit twee gebouwen onder één dak: de oost- en de westkant. De verdiepingen zijn verbonden d.m.v. de roltrappen. De enige plekken in het Forum waar je van de ene kant naar de andere kant kan lopen zonder een roltrap zijn de begane grond, verdieping 8 (alhoewel de oostkant alleen voor personeel te bezoeken is) en de tiende verdieping waar je restaurant NOK kunt vinden. 

Geschiedenis

Voorheen stond overdekt winkelcentrum de Naberpassage op de plek van wat we nu kennen als de Nieuwe Markt. Hier kwamen altijd wat lugubere types op af, denk aan daklozen en hangjongeren, waardoor de winkels telkens maar kort gevestigd waren. Omwonenden hadden veel last van overlast, dus vond de gemeente dat het tijd was voor vernieuwing. 

In 2007 heeft het Amsterdamse architectenbureau NL Architect het winnende ontwerp van het gebouw gemaakt: het huidige Forum. In september 2011 begon de sloop van de passage en in oktober begon de bouw van het Forum. In 2015 was er een bouwstop, omdat het gebouw niet aardbevingsbestendig gebouwd bleek te worden! Dat is opgelost doordat er spijlen in het beton van de muren zijn geplaatst. In 2019 was de opening van het Forum. (Zie ook de tijdlijn hieronder)

 

De hotspots van het Forum:

1 Oost

Studieplekken

Op deze verdieping (slechts één kleine roltrap verwijderd van de begane grond, voor wie hoogtevrees heeft) vind je niet alleen kinderbibliotheek Wonderland, maar ook een flink aantal studieplekken. In de tentamentijd zijn deze plekken gauw bezet, dus raad ik je aan om op tijd in de ochtend een plekje te vinden! 

Ontbijt- en lunchplek Stach

Heb je even een boost nodig tijdens het studeren, dan kun je Stach op de begane grond bezoeken voor een koffietje (of een smoothie) en een lekker broodje of gebakje.

Printen/kopiëren

Mocht je stukken moeten uitprinten voor je studie, kun je in de Kiosk een printer vinden waar je gebruik van mag maken. De kiosk is tegenover de studieplekken te vinden. 

 

 

3 West

Op deze verdieping vind je o.a. de young adult boeken, de thrillers, maar ook alle romans (zowel in het Nederlands als in andere talen). 

Thrillerhoek

Voor de thrillerboeken is er een speciale ruimte ontworpen waar alle wanden zwart zijn en er diepe stoelen zijn om in weg te zinken als het ware. Het is er ook een stuk stiller, dus spannende boeken zijn hier wel heel griezelig… 

Lees- en studieplekken

Verder kun je ook in alle rust bij het raam een boekje lezen en genieten van het uitzicht. Als het regenachtig weer is, is dit de perfecte plek om een goed album te luisteren en weg te dromen naar buiten. Verder zijn er langs de zijkant van deze verdieping ook studieplekken te vinden, met uitzicht naar het Forum toe. En ook op deze verdieping vind je een printer waar je gebruik van kunt maken.

Fun fact: Alle boekenkasten op deze verdieping zijn aardbevingsbestendig gemaakt door de spinachtige vorm die ze hebben en doordat ze vastgepind zijn in de vloer. 

 

 

4 Oost

Op deze verdieping vind je de ingang van de expositiezalen, de bijbehorende Forumshop, Groningana, projectie Stad én een aantal comfortabele studieplekken. 

Expositie

Op dit moment is de expositie van Gronings fotograaf Chas Gerretsen te zien. Hij is in de jaren 70 oorlogsfotograaf geweest in Vietnam, bij de staatsgreep in Chili en uiteindelijk portretfotograaf geweest in Hollywood. Aanrader!

Groningana

Dit is een boekenkast met allerlei boeken over de geschiedenis van Groningen, biografieën van Groningers, Groningse poëzie en Gronings landschap. Mocht je een duikje willen nemen in de Groningse glorie, raad ik je deze hoek aan.

Stad

Op deze interactieve projectie kun je demografische informatie vinden per thema, wijk of buurt in Groningen. Fun fact: ben jij benieuwd waar jouw buurt voornamelijk op stemt? Dan kun je op deze projectie het antwoord vinden! 

Studieplekken

Op deze verdieping heb je een paar rijen aan studieplekken. Het zijn comfortabele banken en er zijn stopcontacten. Mocht je tijdens het studeren een beetje trek hebben gekregen, kun je met één roltrap omhoog naar het Camera Café, waar je wat koffie en lekkers kunt halen. 

Fun fact: op deze verdieping vind je het meest schuine deel van het gebouw. Dat betekent dat als je vanaf het raam naar beneden kijkt, je mensen onder je door kunt zien lopen. Challenge: zo ver mogelijk vooruit leunen zonder knikkende knieën bij het glas. Wie durft?

 

 

5 West – Filmplein

Hier vind je de ingang van de filmzalen, het Camera Café, dvd’s die je kunt huren en een aantal studieplekken. 

Op de ronde tribune en bij de tafels kun je rustig studeren. Met de grote ramen op deze verdieping komt er veel licht binnen, wat zorgt voor een fijne sfeer. Dit is daarom ook mijn favoriete verdieping, omdat het zoveel warmte uitstraalt. 

Fun fact: alles op deze verdieping heeft een ronde vorm; van de lampen tot aan de boekenkasten tot aan de tribune tot aan de bar. Dit is vanwege de ronde vorm die de oorspronkelijke filmrol heeft. 

Fun fact II: rondom de bar is een filmrol uitgerold die voor het laatst in de oude Forum bioscoop gedraaid heeft (Goodbye Lenin uit 1989). 

 

 

6 Oost 

Storyworld

Op deze verdieping vind je de ingang voor het interactieve strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld. Storyworld zelf is de volledige zevende verdieping. Fun fact: dit is het enige museum in NL dat hieraan toegewijd is. 

Smartlab

Hier wordt elke donderdagavond vrije inloop 3D-printen gedaan en in het weekend is er altijd een verschillend thema aan educatieve technologie, zoals AI. Mocht je de eerste van je vrienden willen zijn die op de hoogte is van het laatste nieuws over dit soort technologie, moet je hier zeker eens langsgaan! 

Studieplekken

Zowel voorin als achterin op deze verdieping vind je genoeg studieplekken. Ook vanaf deze verdieping kun je gemakkelijk met één roltrap naar beneden naar het Camera Café voor een koffietje. 

 

 

8 West

Hier vind je alle boeken over religie, geschiedenis, landen, kunst en zelfontplooiing. Er is ook een Silent Room achterin op de verdieping; hier kunnen mensen volledig in stilte studeren omdat de wanden akoestisch zijn.

 

 

10 NOK

Op deze verdieping vind je het luxe restaurant en skylounge NOK, waar je kunt genieten van uitzicht over de hele stad. Ik raad je absoluut aan om één van de heerlijke Noktails op de kaart te nemen (en prioriteit: vergeet daarbij niet om ook een snackie te bestellen). 

 

 

Dak

In de zomer kun je hier genieten van de Rooftop Cinema, waarbij het dakterras omgetoverd wordt tot knusse bioscoopzaal met kussentjes en dekentjes waar je samen met je partner of vrienden een leuke film kunt bekijken!

Fun fact: als je het hele gebouw hebt getrotseerd en het dak hebt bereikt; allereerst chapeau, maar dan bevind je je op 45 meter hoogte! 

 

Zo zie je maar dat je bijna je hele dag kunt vullen in het Forum. Even een boekje lezen, daarna een film kijken in de bioscoop en als afsluiter een drankje doen in de NOK. Heb je er al zin in? Ik zie je hopelijk gauw in het Forum! 

 

Zie ook op Instagram: “Hotspots: Ireen’s favoriete plekjes in het Forum

Dit artikel is geschreven door: Ireen Akhamy
De foto’s zijn gemaakt door: Julia Wiegers en Kyra Boer

 

Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact