Nieuws

Beboet worden omdat je te hard fietst?

Beboet worden omdat je te hard fietst? Dát gaat binnenkort werkelijkheid worden. De gemeente Groningen heeft aangekondigd dat er een flitspaal, speciaal voor fietsers, langs de Zernike Route komt. Het is de allereerste fietsflitspaal van Nederland en hij wordt gezet met één doel: de veiligheid van de fietsers en ander verkeer te vergroten. 

 

Een gek idee, vindt de gemeente het niet. De afgelopen jaren zijn er veel klachten binnengekomen over het gevaarlijke rijgedrag van de fietsers op de Zernike Route. Zo zouden studenten ‘te hard’ en ‘te roekeloos’ van- en naar Zernike trappen. Ook vindt de gemeente dat de fietsers zich te slecht aan de verkeersregels houden.

 

Om dat gedrag te ontmoedigen, zal er vanaf komende zaterdag worden geflitst. Fiets je harder dan 25 kilometer per uur? Dan kun je zomaar een boete van 60 euro op je mat vinden. Volgens de gemeente is het doel niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen, maar om fietsers bewust te maken van hun rijgedrag en te zorgen voor meer respect voor de verkeersregels.

 

‘Belachelijk’, vindt Eva (22) het. ‘Ik rijd elke dag deze route en dat gaat altijd prima. Je wilt toch juist aanmoedigen dat studenten de fiets pakken? Op deze manier demotiveer je studenten juist’. Corné (24), knikt hard met haar mee. ‘Ik vind het ook heel gek. Ik snap ook niet zo goed hoe ze dat willen aanpakken: ik heb toch geen nummerbord?’, aldus Corné. 

 

De fietsflitspaal is onderdeel van een bredere campagne van de gemeente Groningen om de verkeersveiligheid te vergroten. Zo zijn er de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen, zoals het aanleggen van meer fietspaden en het verbeteren van de verlichting langs fietsroutes. Met de flitspaal voor fietsers hoopt de gemeente Groningen opnieuw een stap te zetten naar een veiliger verkeerssituatie voor iedereen.Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact