Nieuws

Hotspots: Anne’s Favoriete Studieplekken

Hotspots: Anne’s Favoriete Studieplekken

Studeren is, geloof het of niet, iets waar we allemaal vrijwillig voor kiezen. Desondanks kan het wel eens voorkomen dat je helemaal geen zin hebt om ermee aan de slag te gaan. In mijn geval komt het vaak voor dat ik of met tegenzin aan het werk ga, of geleidelijk het werk uitstel tot een deadline toch wel gevaarlijk dicht in de buurt komt. Het vergt discipline om aan het werk te gaan met school- of studiezaken. Werken in de juiste omgeving is alvast een eerste stap in de goede richting. Om je een handje te helpen heb ik mijn favoriete studieplekken in Groningen op een rijtje gezet!

 

Het Harmonie Complex- Rijksuniversiteit Groningen (Kijk in het Jatstraat 26)

Midden in de stad bevindt zich een van de mooiste gebouwen van Groningen: het Harmoniegebouw. In het gebouw bevindt zich de faculteit letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Wanneer je door een met lokale kunst versierde draaideur het gebouw binnen treedt, bevindt zich aan de linker kant de kantine. Ik vind het zelf altijd fijn om tijdens het studeren wat achtergrondgeluid te hebben, daarvoor is deze plek perfect. Een kantine zou geen kantine heten als je er niet ook de nodige etenswaren halen kunt. Van verse broodjes tot een warme soep: het harmonie complex heeft het allemaal. Wanneer je in het midden de trap neemt om omhoog te gaan, loop je tegen een illy bar, waar je lekkere koffie kunt halen (in plaats van slootwater uit een machine) én je kunt op den duur ook sparen voor een gratis bakkie pleur.

Wanneer je bij binnenkomst in plaats van linksaf, rechts afslaat, kom je terecht in een met blauw vloerkleed bedekte gang, omgeven door allemaal lokalen. Aan het einde van die gang vind je studie-plek-optie 2. Hier staan een aantal tafels en stoelen en is, vind ik, de ideale plek voor een bijles of een meeting met een studiegroep.

Op de eerste verdieping van het gebouw bevinden zich de multimediazalen. Als het studie-ontwijkende gedrag van het afgelopen blok echt zijn tol begint te eisen, kun je hier terecht voor de optimale concentratie. Het is hier namelijk muis en muis stil.

 

 

Röling gebouw- Rijksuniversiteit Groningen (Oude Boteringestraat 18)

Een klein stukje verderop, naast de eerder benoemde universiteitsbibliotheek, bevindt zich het gloednieuwe Rölinggebouw, vernoemd naar professor Bernhard Röling een hoogleraar strafrecht, strafvordering en criminologie. Sinds 2023 is de faculteit rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen hiernaartoe verhuisd. Het gebouw oogt van binnen heel steriel, er zijn weinig factoren die hier voor afleiding zorgen. Bij binnenkomst is er een grote zaal, waar je bijvoorbeeld goed zou kunnen samenwerken met studiegenoten. Als je toch makkelijk afgeleid raakt of liever in uiterste stilte te werk gaat, dan moet je aan de linker- en rechterkant van het gebouw zijn. In tegenstelling tot andere benoemde studieplekken is daglicht hier in overvloed.

 

Douwe Egberts- Brugstraat 28

Indien je liever niet in de studie gerelateerde ruimtes aan het werk wil, kun je in het enorm esthetisch bevredigende Douwe Egberts café terecht. Het harmonie gebouw mag dan wel een illy bar hebben, maar hier kun je zonder meer terecht voor een welverdiend kopje koffie. Een schitterende bakstenen muur, verfraaid met hangende groene planten, doet je bijna geloven dat je je in een loft in New York bevindt. Laat het nou net zo zijn dat dit heerlijke huiskamer interieur gebaseerd is op de velen karakteristieke koffiecafés die ‘The Big Apple’ rijk is. Een oase van rust om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, een plek om even op adem te komen, ideaal voor een ultiem geniet momentje. Eenmaal op adem gekomen kun je er, je zou het haast vergeten, ook studeren! Let wel op, er zijn plakken waar je niet met een laptop mag zitten. Gelukkig betreft het een ruime locatie, met voldoende plek waar jij jouw werkplek kunt vinden. Een groot pluspunt van dit café is dat het 365 dagen per jaar geopend is, van 8 uur s’ochtendstot 22 uur s’avonds.

 

CoffeecompanyCarolieweg 33

Midden in het Groningse winkelcentrum, aan de Carolieweg vind je de CoffeeCompany. Het is een eigenwijs koffiewinkeltje gevestigd tussen een heel rits kleine, onafhankelijke winkeltjes. In tegenstelling tot de CoffeeCompany in de Oude Ebbingestraat (ook een tip!) is er hier geen aparte studeerruimte. Desondanks ben je hier met jouw laptop en alle studie benodigdheden meer dan welkom. Voor de vroege vogels onder ons is de CoffeeCompany de ideale plek: ze opent haar deuren door de weeks namelijk al om half 8 in de ochtend.

 

 

The Social Hub- Boterdiep 9

Mocht je tussen het studeren door toe zijn aan het slaan van een ‘pingpongballetje’ dan ben je hier op de juiste plek. De naam zegt het al, The Social Hub is een sociale plek. De wereld komt hier om elkaar te ontmoeten. Hier komen mensen samen die willen leren, groeien en bijdragen aan een betere samenleving. Kortom, een stimulerende omgeving! Er is zowel een afgesloten als een open ruimte om te studeren.

 

Studie tips!

Gefeliciteerd: het voorwerk is achter de rug! Je bent opgestaan, hebt je aangekleed, uit de deur gestapt en als het goed is heb je nu een studeerplek gevonden waar jij goed kunt werken. Spijtig genoeg is het dan tijd om echt te gaan studeren… Maar voordat je begint heb ik eerst nog wat tips:

1. De 10-minuten regel: Heb je echt weinig tot geen motivatie? Spreek dan met jezelf af dat je in ieder geval 10 minuten gaat studeren. Als je eenmaal bezig bent, zal je zien dat je vanzelf in het studeer ritme komt en je langer door zal gaan.

 

2. De 45-15 regel: Als je eenmaal lekker op dreef bent, maak dan gebruik van de 45-15 regel: 45 minuten studeren en 15 minuten pauze. Deze regel is eenvoudigweg een manier om je tijd te verdelen, zodat je efficiënt kunt zijn zonder je te vervelen of opgebrand (‘burned-out’) te raken. De 15 minuten pauze geven jouw brein de kans om even te ontspannen. Natuurlijk, als je in een goede studie-flow zit, dan is de 15 minute pauze niet nodig.

 

3. Plant een boom!: Heb je echt moeite met concentreren? Blijft jouw telefoon de aandacht maar weer opeisen? Plant dan een boom! ‘Forest’ is een app bedoelt om je te helpen focussen. Wanneer je besluit aan het werk te gaan plant je doormiddel van de app een boom en zolang je gefocust blijft zal de boom groeien. Verlaat je de app (raak je dus je focus kwijt) dan zal de boom het helaas niet overleven. De app werkt samen met een organisatie die daadwerkelijk de volgroeide bomen plant (ze hebben al ruim 1,5 miljoen bomen geplant!). Zo help jij de natuur én behaal je je studie.

 

4. Studeer samen: Als ik een ding merk met studeren is dat het alleen een stuk saaier is dan samen. Door samen te studeren vergroot je de kans dat je daadwerkelijk gaat studeren, je houdt elkaar bij de les tijdens het studeren en het is gezelliger tijdens de pauzes.

 

5. Flash Cards: Ik vind studeren met flash cards altijd heel prettig. Als ik eenmaal de stof globaal heb gestudeerd schrijf ik de stof op de kaartjes. Allereerst maak je door te schrijven een dubbele verbinding in het brein, waardoor je de stof beter onthoudt. Daarnaast, stimuleer je het brein om de definities op te slaan. Het geeft trouwens ook wel een lekker gevoel als je een hele stapel kaartjes aan de kant kan schuiven omdat je het al kent, dat maakt het studeren toch wat tastbaarder.

Vanaf hier moet je het echt zelf doen. Succes met het studeren! Wie weet zie ik je ooit (of jij mij) bikkelen in een van de bovenstaande studie hotspots!

Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact