Nieuws

Weet wat je stemt: Wat vinden jongeren ervan dat Mark Rutte opstapt als minister-president?

Mark Rutte kondigde op 11 juli aan dat hij aftreedt als minister-president. Dit nieuws heeft de aandacht getrokken van mensen in het hele land, inclusief jongeren. Met zijn lange politieke carrière en invloed op het beleid van Nederland heeft Rutte een blijvende indruk achtergelaten. Uit een onderzoek van 1Vandaag blijkt zelfs dat 75% van de ondervraagden vindt dat hij niet hoeft terug te komen. Maar hoe reageren jongeren op zijn aftreden? We gingen de straat op om naar de meningen en perspectieven van jongeren te luisteren.

 

Een van de jongeren, Janne (23), is zelfs ‘best wel opgelucht’ over Rutte’s beslissing om af te treden. “Ik geef eerlijk toe dat ik aan het begin ook op hem heb gestemd, maar ik weet niet of hij het echt goed heeft gedaan. Mijn moeder werkt in de zorg en zij heeft echt last gehad van de bezuinigingen”, zegt ze. “Ik hoop alleen dat het nu geen zooitje blijft in de politiek.” Echt vertrouwen heeft de studente er niet meer in: “Ik weet nu echt niet op wie ik moet stemmen”. 

 

Ook Niels (22) vindt het goed dat Rutte is gestopt, maar maakt zich wel zorgen om de toekomst van de politiek in Nederland:  “Er is sprake van verandering, dat is positief. Aan de andere kant denk ik dat er komende verkiezingen veel gelobbyd gaat worden. Ik verwijt Mark Rutte persoonlijk niks. Hij zit in dat politiek systeem. Ik denk niet dat iemand anders het heel veel beter had kunnen doen.”

 

Nu Mark Rutte is gestopt en het kabinet is gevallen, zijn de nieuwe verkiezingen op 22 november. Wie lijsttrekker wordt van de VVD, is nog onzeker. Weet jij wat je stemt? Hier zijn interessante Instagram-accounts en websites om te bezoeken:

 

  • https://www.instagram.com/politieke_jongeren/ – Dit account deelt tweets en actualiteiten in en rondom de politiek
  • https://www.instagram.com/checkjestem/ – Dit account deelt waar partijen op hebben gestemd. Je ziet snel de stelling of motie, waarin staat welke partij voor of tegen was.
  • https://www.instagram.com/represent.jezelf/ – Dit account heeft als bio ‘Niks met politiek? Ewaja, wij ook niet altijd man. Maar je moet wel weten watsgaande’ en dat omschrijft het account precies. Ze vertellen in gemakkelijk, of in straattaal, wat er gebeurt in de politiek en wat de gevolgen daarvan zijn. 
  • https://waaromkiesjij.nl/ – Dit is een website waarbij je met mensen kan praten die een andere politieke voorkeur hebben dan jij. Zo ga je het gesprek aan en vraag je waarom zij kiezen voor een bepaalde partij.
  • https://jongerenkieswijzer.nl/ – Dit is de kieswijzer voor jongeren. Er staan wat stellingen in die je moet invullen en op basis daarvan genereert de website een partij die bij jou aansluit. 

Geschreven door: Eva HooglandHeb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact