Nieuws

Hotspots: Speciaalbiercafé’s in Groningen

Hotspots: Speciaalbiercafé’s in Groningen

Hou jij van een lekker biertje, maar heb je ook weleens zin in iets anders dan ‘gewoon’ pils? Dan zijn er meer dan genoeg speciaalbieren waar je uit kunt kiezen. Van een zware blond tot een imperial stout: Groningen heeft het allemaal. Maar waar moet je dan naar toe? Dat hebben wij voor je uitgezocht!

Wat is speciaalbier?

Voordat je gelijk naar een van deze speciaalbier hotspots gaat, is het misschien handig om te weten wat speciaalbier nou eigenlijk is. Speciaalbier is makkelijk te onderscheiden van het (gewone) pils; het heeft een andere kleur en het smaakt ook anders. Dit komt voornamelijk door het gistingsproces. Er zijn drie verschillende gistingsprocessen. Zo heb je ondergisting, bovengisting en spontane gisting. 

Een voorbeeld van ondergistend bier is pils. Ondergisting is een gistingsproces dat plaatsvindt bij een lage temperatuur (tussen 4 en 15 graden). Je raad het al, speciaalbieren zijn vaak bovengistend. Bovengisting is een gistingsproces dat plaatsvindt op hoge temperatuur (tussen 15 en 25 graden). Dan zijn er ook nog spontane gistingen, deze ontstaan wanneer het bier aan open lucht wordt blootgesteld. Er is dan nauwelijks controle over welke gisten in het bier te werk gaan. 

Er zijn enorm veel verschillende speciaalbieren. Een kenner kan ze makkelijk uit elkaar halen, maar als je net begint met het drinken van speciaalbier kan het juiste biertje kiezen best een uitdaging zijn. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de verschillende soorten speciaalbier die er zijn.

Nu het duidelijk is wat voor speciaalbieren er zijn, is het natuurlijk tijd om er een te gaan drinken! Maar waar doe je dat?

Bierlokaal café de Koffer – Nieuwe Blekerstraat 1

Er staan alleen op de kaart bij de Koffer al zo’n 250 bieren, maar het gehele assortiment telt rond de 400. Dus de volgende keer dat je besluit om een speciaalbiertje te drinken in plaats van het saaie, alledaagse biertje, heb je hier genoeg om uit te kiezen!

Wat opvallend is bij de Koffer is dat het personeel erg betrokken is bij de gasten. Je kan met allerlei vragen over bier bij hen terecht. Zelf vinden ze ‘educatief bier drinken’ erg belangrijk. Dit houdt in dat je de verschillen tussen bieren kent en weet wat voor bier je graag drinkt. En zodra je dat weet wordt het ook een stuk makkelijker om een selectie te maken tussen de 400 alcoholische versnaperingen aangeboden door de Koffer. Toch zou het personeel een van hun sours aanraden, zoals een Lambic of Geuze. Niet veel café’s hebben namelijk zo’n breed assortiment aan sours als dat zij hebben, dus als jij houdt van een lekker zuur speciaalbiertje dan weet je waar je terecht kan!

 

Café der Witz – Grote Markt 47

Dit super gezellige plekje zou je makkelijk kunnen missen wanneer je over de Grote Markt loopt, het smalende zaakje ziet er niet erg opvallend uit, maar als je eenmaal weet waar het zit is het zeker waardevol om er een keer binnen te stappen!

Het is een knus café met een compacte maar toch uiteenlopende menukaart. ‘Voor elk wat wils!’ is dan ook de uitspraak waar ze sterk achter staan. Het is daar ook niet gek om een pilsje te bestellen, maar de lokale bieren die ze verkopen blijven het toch het beste doen. En ze hebben niet alleen lokale bieren, er komen ook veel lokale gasten. Al ruim dertig jaar zijn er een aantal vaste gasten die bij der Witz komen zitten voor hun (vrijdag) middag borrel. Maar, sinds kort is dit toch ook echt een hotspot geworden voor studenten!

 

De Toeter – Turfsingel 6

Dit leuke café staat niet alleen bekend om hun speciaalbieren; een goede whiskey drinken kan je hier namelijk ook. Er staat zelfs een whiskey infused biertje op de kaart, die het zeker waard is om te proberen als je er van houdt!

Er worden regelmatig pubquizzen georganiseerd bij de Toeter. Deze zijn tweetalig en bestaan uit 8 rondes, waarvan 6 met algemene vragen, één fotoronde en één fragment ronde. Op hun website staat meer informatie over het inschrijven hiervoor. Dus verzamel je vrienden bij elkaar voor een avondje slimste mens, geniet van de lekkerste biertjes en strompelend naar huis terugkeren na een avond bij de Toeter!

 

Belgisch Café de Pintelier  – Kleine Kromme Elleboog 9

De Vlaamse gezelligheid is hier om de hoek, en als je dat nog niet opmerkt aan de sfeer dan wel aan het ruime assortiment aan Belgische bieren die ze verkopen. Misschien had je het niet verwacht, maar ook hier is het bier in overvloed! Alleen op de tap hebben ze al 25 bieren, waarvan 19 vast. De rest is wisselend en vaak seizoensgebonden. 

De goede sfeer is erg fijn als je er zit, evenals het personeel dat echt de tijd voor je neemt. Ze leggen met plezier val alles uit en door hun kennis kunnen ze je ook gemakkelijk een biertje aanraden op basis van jouw smaak. Je kan er ook terecht voor proeverijen en pub-crawls (bier tochten) die zij samen met andere cafe’s houden. Je kan dan bij meerdere cafe’s langs gaan voor zo’n lekker speciaalbiertje en zo een toch maken door de hele stad. Zeker een aanrader om gezellig met je vrienden te doen!

Der Witz, 47, Grote Markt, Binnenstad-noord, Binnenstad, Centrum, Groningen, Nederland, 9711 LX, Nederland Cafe de Koffer, 1, Nieuwe Blekerstraat, Schildersbuurt, Oude wijken, Groningen, Nederland, 9718 ED, Nederland De Toeter, 6, Turfsingel, Hortusbuurt, Centrum, Groningen, Nederland, 9712 KP, Nederland De Pintelier, 9, Kleine Kromme Elleboog, A-kwartier, Binnenstad, Centrum, Groningen, Nederland, 9712 BS, Nederland Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact