Nieuws
Hey Anne, heb je even?

Hey Anne, heb je even? Ik heb een lange geschiedenis waarin ik elke keer dat ik dronken werd, in de problemen kwam. Zo barstte ik bijvoorbeeld voor de rest van de avond in tranen uit of werd ik zo dronken dat ik mezelf niet meer kon redden. Het was nooit mijn bedoeling, maar ik heb een lage tolerantie. Hoe kan ik van een glas wijn genieten zonder onvermijdelijk in gênante situaties terecht te komen?
Leestijd 5 minuten
Alcohol: soms een trouwe bondgenoot, soms een lastige tegenstander. Iedereen die wel eens een borrel drinkt- of het nu regelmatig is of slechts af en toe- heeft het waarschijnlijk meegemaakt: nét even te diep in het glaasje kijken. Ook ik heb mijn deel van zulke avonden gehad. Avonden waarop een alter ego de controle overneemt en je nooit precies weet wie er dit keer het stuur zal grijpen (zo heb ik een tijdje ‘ellendige Erika’ gehad, een ego dat, net zoals jij, telkens maar weer in tranen uitbarstte). De volgende ochtend komt de ‘hangxiety’ opzetten, dat vervelende gevoel van onrust dat vaak samengaat met een kater. Je vraagt je dan angstig af wat jij-maar-toch-ook-weer-niet-de-echte-jij gister heeft gezegd of gedaan.
De omgeving speelt een enorme rol als het op alcohol aankomt. In sommige vriendengroepen lijkt de enige reden voor samenkomst simpelweg: drinken. Vooral in de vijf jaar na je 18e verjaardag. Daarvoor zit je op de middelbare school en in de jaren daarna heb je waarschijnlijk zóveel feestjes meegemaakt en je hoofd er spreekwoordelijk zó vaak afgeschroefd, dat je op een gegeven moment denkt: “Oke, dit was leuk, maar nu is het wel even genoeg.”.
De jaren waarin alcohol in overvloed aanwezig is, zijn ook de jaren waarin je grenzen ontdekt (en er net zo vaak overheen gaat). Veel mensen worstelen met de balans tussen zorgeloos genieten en jezelf net iets te ver laten meeslepen. Uit onderzoek van Miller en Muñoz blijkt zelfs dat zo’n 10% van de mensen tussen de 18 en 65 jaar meer drinkt dan eigenlijk goed voor hen is. Het is een dunne lijn, en laten we eerlijk zijn- soms dansen we er met z’n allen overheen.
Maar hoe krijg je nou meer controle over jezelf en het daarbij komende drankgebruik? Begin met eerlijk zijn tegen jezelf. Op welke momenten vind je het lastig om jezelf in te houden? Wat zijn jouw ‘valkuilen’? Is het die ene vriendengroep die altijd smeekt voor nog één drankje? Is het na een rotdag op werk? Of zodra dat shotje tequila in beeld komt? Als je van tevoren al bedenkt wat je kunt doen op het moment dat je op het randje van zo’n kuil balanceert, wordt het veel makkelijker om jezelf aan je keuze te houden.
Denk ook eens na over je opties. Wat zijn de voordelen van een glaasje minder vanavond, bijvoorbeeld maximaal twee? En wat zijn de nadelen van meer dan twee? Wat merk je meteen? Wat voel je morgen (heb je de tijd en ruimte om brak te zijn of wil je toch liever fris op werk of studie verschijnen)? Soms het ene glaasje minder precies het verschil tussen een leuke avond én een topdag, in plaats van wakker worden met de gedachte: ‘had ik maar minder gedronken…’.
Probeer eens een afspraak met jezelf te maken over het aantal glazen dat je maximaal wil drinken. Haal niet meer alcohol in huis dan nodig en neem niet te veel geld mee wanneer je op stap gaat, zo wordt de verleiding minder groot om door te blijven drinken. Als je dan toch besluit te gaan drinken, wissel dan de drank af met een glas fris. Hierdoor verlaag je je drinktempo en is het makkelijker om de controle te behouden. Indien mogelijk, bespreek het ook met je vrienden. Laat hun weten dat je van plan ben om niet (te veel) te drinken en waarom. Dit biedt ook meteen de kans voor een goed gesprek, mocht er een diepere reden zijn waarom je soms de neiging hebt om te grijpen naar de fles. Een goede vriend(in) zal je juist helpen om je aan je keuze te houden.
Van fouten kun je leren, zo luidt het bekende spreekwoord. Wees dus niet te streng voor je (brakke) zelf als je de bodem van het glas iets te vaak hebt gezien de avond ervoor. Het belangrijkste is dat je bewust bezig bent met hoe je alcohol beleeft en dat je een gezonde balans zoekt waar jij je goed bij voelt. Een glas wijn moet tenslotte iets zijn om van te genieten, niet iets waar je later spijt van hebt.
‘Hey Anne, heb je even?- Wat is het?
In de column ‘Hey Anne, heb je even?’ geeft Anne Geerdes antwoord en raad op de vragen van lezers. Het is een eerbetoon aan ‘Dear Dolly’ van Dolly Alderton, die en soortgelijke rubriek had in The Sunday Times. Aan de hand van Alderton’s boek, evenals gepubliceerde artikelen en diverse literaire werken, probeert Anne zo goed mogelijk advies te geven. Beschouw ‘Hey Anne, heb je even?’ als een grote zus aan wie je alles, maar dan ook alles, mag vragen. Niks is te gek. Disclaimer: Anne is geen getraind adviseur, maar slechts een jonge dame die, waarschijnlijk net zoals jij, het leven en haar belangrijke lessen probeert te begrijpen.