Nieuws
Hey Anne, heb je even?
Hey Anne, heb je even? Ik zit ergens mee en ik hoop dat je me kunt helpen. Ik heb gevoelens voor een collega, maar ik weet niet zeker of deze collega ook iets voor mij voelt. Bovendien ben ik gay en ik weet niet of mijn collega dat ook is. Hoe pak ik dit aan?
Leestijd 3 minuten
Verliefdheid overkomt je of het nu leuk, vervelend of spannend is. Je kunt er niet voor kiezen om wel of niet verliefd te worden, je kunt er niet voor kiezen op wie je dan wel of niet verliefd wordt, en (hoe hard je het ook probeert) je kunt verliefdheid ook niet forceren.
Het lastige aan een organisme als de mens is dat je nooit kunt ruiken hoe de ander zich voelt. Velen zullen in eerste instantie, in plaats van gebruikmaken van het communicatiemiddel dat moeder natuur ons geschonken heeft, Google raadplegen om antwoorden te vinden. Met zoektermen als ‘hoe-weet-ik-of-hij-of-zij-ook-verliefd-is-op-mij?’ worden je de ene na de andere ‘dit zijn 5 signalen dat hij verliefd op je is’ sites je dan vervolgens voorgeschoteld. Volgens die sites bestaan signalen zogenaamd uit zaken als: ‘Hij of zij doet extra moeite voor je’ (klinkklare onzin, ik doe extra moeite voor iedereen waar ik om geef, dat betekent niet direct dat ik verliefd op je ben), of: ‘Hij of zij moet veel lachen om de dingen die je zegt’ (als je het mij vraagt, duidt dit er meer op dat je gewoon heel grappig bent).
Eén ding is zeker: als je erachter wil komen wat een ander voelt zal je de stembanden moeten aanspannen, de ingeademde lucht moeten laten trillen, en het gewoon moeten vragen. Het is algemeen bekend dat er rondom relaties op de werkvloer een taboe heerst. Daarnaast moet je wel rekening houden met het feit dat de ander misschien niet dezelfde gevoelens deelt, en dat dit een zekere spanning veroorzaken kan. Maar laten we eerlijk zijn, liefde laat zich niet altijd in een keurslijf dwingen. Mijn advies? Als je vlinders voelt, laat ze dan fladderen. Maar, probeer die romantische gesprekken en avances vooral buiten kantooruren te houden. Zo geef je jullie gevoelens de ruimte, zonder dat de werkvloer verandert in een soapserie.
Idealiter zouden we in een maatschappij leven waarin het er helemaal niet toe doet of iemand gay is of niet. Helaas worden mensen vaak geconditioneerd om op een bepaalde manier te denken en soms realiseren we ons pas jaren later dat die denkwijzen fout waren. Het is begrijpelijk dat je nu nog de behoefte voelt om naar iemands seksuele geaardheid te vragen, wat de situatie ingewikkelder kan maken. Om erachter te komen wat iemands geaardheid is, kun je subtiele interesse tonen. Begin bijvoorbeeld met een vraag als ‘Heb je een relatie?’ of val direct met de deur in huis met ‘Heb je een vriend of vriendin?’. Uiteindelijk draait het om de liefde tussen twee mensen, ongeacht hun geaardheid. Langzamerhand moeten wij toch de maatschappij de goede kant op duwen en het idee loslaten dat geaardheid ertoe doet. Mocht jij zover zijn om het ‘wat is je geaardheid’ stukje over te slaan, zou ik dat gewoon doen. Het gaat immers om verliefd zijn van een mens op een ander mens, toch? Liefde is liefde, ongeacht de vorm die het aanneemt.
‘Hey Anne, heb je even?’- Wat is het?
In de column ‘Hey Anne, heb je even?’ geeft Anne Geerdes antwoord en raad op de vragen van lezers. Het is een eerbetoon aan ‘Dear Dolly’ van Dolly Alderton, die en soortgelijke rubriek had in The Sunday Times. Aan de hand van Alderton’s boek, evenals gepubliceerde artikelen en diverse literaire werken, probeert Anne zo goed mogelijk advies te geven. Beschouw ‘Hey Anne, heb je even?’ als een grote zus aan wie je alles, maar dan ook alles, mag vragen. Niks is te gek. Disclaimer: Anne is geen getraind adviseur, maar slechts een jonge dame die, waarschijnlijk net zoals jij, het leven en haar belangrijke lessen probeert te begrijpen.