Nieuws
Hey Anne, heb je even?
Hey Anne, heb je even? Hoe kom je over iemand heen met wie je eigenlijk geen ‘officiële’ relatie hebt gehad?
Leestijd 4 minuten
De onbeantwoorde liefde. Ik heb me er dagen, maanden, en hoewel ik het nauwelijks durf toe te geven, jarenlang mee bezig weten te houden: ‘The one that got away’. Gelukkig zijn jij en ik niet alleen. Vrijwel iedereen heeft iemand die eventjes onze gedachten binnensluipt bij het horen van die zin (niemand minder dan Katy Perry heeft er zelfs een heel nummer over geschreven). Over iemand heen komen met wie je daadwerkelijk een relatie hebt gehad, kan al moeilijk genoeg zijn. Over iemand heen komen met wie je nooit écht een relatie hebt gehad, spant misschien wel de kroon.
Dat is niet voor niks. Op het moment dat je nooit écht een relatie hebt gehad, krijgen jouw gedachten alle ruimte en tijd om de betreffende persoon te idealiseren. Wanneer de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, beland je vaak in een dromerige gedachtestroom, gevuld met gedachten als: ‘Hoe leuk zou het geweest zijn als…’. Voordat je het weet, raken alle mogelijke mindere kanten onderbelicht. Hoe meer we erover nadenken, hoe moeilijker het wordt om het verschil te zien tussen de mythes die we zelf rond een persoon hebben opgebouwd en de koude, harde realiteit. Het allerbelangrijkste is in dit geval je te focussen op de feiten van de betreffende persoon, in plaats van het idee van wie ze zijn.
Wanneer je in een relatie de knoop doorhakt en besluit uit elkaar te gaan, heb je de hele rit uitgereden. Samen heb je de pieken van plezier en passie beleefd, maar ook de dalen van ergernis of ongemak. Mijn ervaring met onbeantwoorde liefde heeft mij een nieuw inzicht gegeven: ik heb veel liever spijt van iets dat ik wel heb gedaan, dan dat ik het nooit heb geprobeerd (dat geldt niet alleen voor de liefde). Ik heb zelf ervaren dat spijt maar een klein plekje inneemt in onze dagelijkse gedachten, veel kleiner dan de ruimte die dagdromen over ‘wat-had-kunnen-zijn’ inneemt. Als er tussen jou en hem/haar/hen nog een mogelijkheid bestaat, grijp dan de kans met beiden handen aan (nee heb je, ja kun je krijgen). Is het antwoord nee? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd, en daarmee vul je de ruimte voor dagdromen met de daadwerkelijke uitkomst.
Blijft de liefde (helaas) onbeantwoord, is er maar een advies dat ik je kan geven: cold turkey afkicken. Geen appjes, niet bellen, niet face-timen, geen Snapchats versturen, geen sociale-media-stalk-sessies, geen oude gesprekken lezen (deze misschien zelfs verwijderen), geen oude foto’s bekijken, niks. Een kleine waarschuwing: makkelijk is het niet. Je zal momenten hebben dat je jezelf echt moet tegenhouden om niet toch nog even het ‘Hey, hoe is het met je?’ appje te sturen (jezelf wijsmakende dat je dit keer echt ‘gewoon’ geïnteresseerd bent in hoe het met de persoon is). Geloof mij wanneer ik zeg dat het echt wel even duurt voordat iemand uit je gedachten verdwijnt. Vergeet niet, waar de ene deur sluit zal een andere openen.
‘Hey Anne, heb je even? -Wat is het?
In de column ‘Hey Anne, heb je even?’ geeft Anne Geerdes antwoord en raad op de vragen van lezers. Het is een eerbetoon aan ‘Dear Dolly’ van Dolly Alderton, die en soortgelijke rubriek had in The Sunday Times. Aan de hand van Alderton’s boek, evenals gepubliceerde artikelen en diverse literaire werken, probeert Anne zo goed mogelijk advies te geven. Beschouw ‘Hey Anne, heb je even?’ als een grote zus aan wie je alles, maar dan ook alles, mag vragen. Niks is te gek. Disclaimer: Anne is geen getraind adviseur, maar slechts een jonge dame die, waarschijnlijk net zoals jij, het leven en haar belangrijke lessen probeert te begrijpen.