Nieuws

Hey Anne, heb je even?

Hey Anne, heb je even?

Hey Anne, heb je even? Geloof jij in juiste persoon op het verkeerde moment?

Leestijd 3 minuten

‘Ik ben begin twintig en ik heb het gevoel dat ik de persoon heb gevonden met wie ik zou moeten zijn. Men zegt wel eens: ‘if you know, you know’. Ik denk dat ik het zeker weet. Op dit moment hebben we alleen helemaal geen tijd om elkaar te zien. Hoe moet je iemand loslaten als het zo goed voelt en er eigenlijk niets mis is gegaan? Of moet ik afwachten? Geloof jij in de juiste persoon op het verkeerde moment?

Als we iemand ontmoeten die als het missende puzzelstukje in de puzzel van ons leven past, is ons verteld dat dit betekent dat we bij hen moeten blijven tot de dag dat we sterven. Lukt het ons niet om het tot die tijd met elkaar vol te houden, dan zal ons initiële instinct, dat zij ‘de juiste’ waren, wel fout zijn geweest. Dan zal je wel gefaald hebben juist te oordelen. Als je het mij vraagt: klinkklare onzin. Als dit de manier is waarop we naar relaties kijken, hoe kan iemand zich dan ooit binden? Laat staan als je in het begin van je twintiger jaren bent?

Het is niet alsof er een vastgestelde agenda van jouw romantische leven is (die je dan een notificatie stuurt met de melding dat je in 2025 vrijgezel moet zijn). Waarom zijn we dan altijd zo gefixeerd met het idee dat er een juist moment bestaat om jezelf in een relatie te bevinden? Ik denk dat het ligt aan de manier waarop jij naar de definitie van het concept ‘vrijheid’ kijkt. Sommigen, waaronder ikzelf, associëren het leven van een single automatisch met vrijheid. De tijd (en toestemming) hebben om op avontuur te gaan, allerlei ervaringen op te doen (van welk soort dan ook) en om bijvoorbeeld aan een eigen carrière te werken. Anderen zien zich bevinden in een relatie als de betekenis van vrijheid. Zij zien het grote avontuur van het leven als het samenvoegen van levens en daarmee juist het samen opdoen van ervaringen.

Soms vraag ik mij wel eens af of iedereen niet per levensfase een andere partner zou moeten hebben. Als ik kijk naar wat ik in een partner zocht 5 jaar geleden dan is dat heel wat anders dan wat ik nu, 5 jaar later, in een (hypothetische) partner zoek. Misschien dat voor jou een nieuwe fase nabij is? Daarnaast denk ik ook dat er een verschil is tussen een succesvolle relatie en een eeuwige relatie. Misschien is het de bedoeling dat jij en jouw partner een jaar bij elkaar zijn, misschien vijf jaar, misschien slechts een handvol maanden. Wat zou je liever doen: proberen een relatie met iemand op te bouwen, maar helaas op een gegeven moment uit elkaar moeten gaan of het überhaupt niet proberen? Zoals men zegt: niet geschoten is altijd mis. Single zijn is misschien precies wat je op dit moment in je leven nodig kunt hebben, maar de steun en liefde van jouw partner kan dat ook zijn. Je zal het nooit zeker weten tot je het hebt geprobeerd.

Ondanks het feit dat ik nog maar 22 jaar jong ben en nog een hoop levens- en liefdeslessen in het verschiet heb liggen, is er een ding dat ik zeker weet: het is heel, heel, heel zeldzaam om iemand te vinden van wie je geen genoeg kunt krijgen. Om iemand te vinden die jij compleet adoreert. Leuke, grappige, ik-kan-over-niks-anders-meer-pratende, kietelende, kriebels-in-je-buik-veroorzakende, pijn-als-je-net-5-minuten-uit-elkaar-bent liefde is niet makkelijk om te vinden. Mijn advies is om er in volle overgave van te genieten als het op je pad komt, hoelang het ook mag duren.

‘Hey Anne, heb je even?’- Wat is het 

In de column ‘Hey Anne, heb je even?’ geeft Anne Geerdes antwoord en raad op de vragen van lezers. Het is een eerbetoon aan ‘Dear Dolly’ van Dolly Alderton, die en soortgelijke rubriek had in The Sunday Times. Aan de hand van Alderton’s boek, evenals gepubliceerde artikelen en diverse literaire werken, probeert Anne zo goed mogelijk advies te geven. Beschouw ‘Hey Anne, heb je even?’ als een grote zus aan wie je alles, maar dan ook alles, mag vragen. Niks is te gek. Disclaimer: Anne is geen getraind adviseur, maar slechts een jonge dame die, waarschijnlijk net zoals jij, het leven en haar belangrijke lessen probeert te begrijpen.Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact