Nieuws

Hey Anne, heb je even?

Hey Anne, heb je even?

Hey Anne heb je even? Mijn vriend is ontzettend lief en mijn aller beste maatje, maar we zitten intellectueel niet op hetzelfde niveau…

Leestijd 4 minuten

Ik heb de allerliefste, knapste en aardigste vriend op aarde. Het enige, soms onontkoombare, probleem is dat we intellectueel niet op dezelfde golflengte zitten. Onze gesprekken missen diepgang en ik heb vaak het gevoel dat we mentaal niet met elkaar ‘klikken’. Mijn hart zinkt elke keer een stukje dieper mijn borstkast in wanneer hij mijn grappen weer niet begrijpt, wanneer ik een stukje algemene kennis in Jip en Janneke taal aan hem moet uitleggen of ik referenties in films moet verduidelijken. Allemaal terwijl hij mij constant de hemel in prijst, maar het is eenzaam hierboven.’

Soms vraag ik mij af of de ideale partner wel bestaat. Net zoals jij, had ook ik ooit een vriend (laten we hem Pieter noemen) die mij alles gaf wat mijn hartje begeerde. Van de allerliefste woorden tot de allermooiste daden, er viel werkelijk waar niks aan op- of aan te merken. Tot het verschil in intellect ook mij dwars ging zitten. Ik begon te merken dat wanneer ik hardop lachte bij een film, Pieter soms slechts uit onzekerheid meelachte. Ik merkte dat wanneer ik bepaalde woorden gebruikte, hij mij soms met lege ogen aankeek. Nu kan ik jou dezelfde routebeschrijving geven van het pad dat ik belopen heb. Maar, mijn ervaring is al een aantal jaren oud, dus hier volgt mijn 2024 visie.

Sommige soorten liefde voelen we in het hart, andere in het hoofd. Prototypische liefde, zoals de romantische of seksuele liefde worden vaak sterk in de borst gevoeld. Misschien is het niet een intellectuele klik die een partner ideaal maakt, maar een spirituele klik? Het leuk vinden van en geraakt worden door dezelfde dingen, of de manier waarop je omgaat met anderen. Misschien wordt de ideale partner gevormd door het zijn van een tweeling van de ziel en niet van het brein. Intellectueel gezelschap, die jij mist bij jouw partner, kun je ook uitbesteden, bijvoorbeeld in de vorm van een vriendschap. Er zijn zo veel koppels die compleet andere interesses hebben, dat het geen afslag in de route hoeft te creëren.

Je geeft aan dat hij jou constant de hemel in prijst. Er zijn weinig dingen die je hetzelfde laten voelen als iemand die je compleet adoreert (god, wat mis ik dat). Hoe fijn het ook is om aanbeden te worden, het is ook ongelooflijk leuk om iemand te aanbidden. Het is een eeuwig plezier om vermaakt te worden, verleidt te worden of geobsedeerd te raken door de manier waarop iemand denkt of zich gedraagt. Ik denk dat alle mensen die een eenzijdige adoratie in een relatie hebben ervaren snel zullen toegeven dat de realiteit ervan niet zo romantisch is als films of boeken dat kunnen laten lijken. Iemand aan jouw lippen hebben hangen is pas echt spannend als jij zelf ook aan de lippen van een ander hangen wil.

Het advies dat veel ouderen geven in talloze cliché romantische komedies komt vaak neer op uitspraken als: ‘Vind iemand die je aan het lachen maakt’ of ‘Trouw de persoon met wie je het best kunt praten’. Ik heb altijd geloofd dat liefde en vriendschap hand in hand gaan. Maar ik realiseer mij ook dat je niet alles in een partner zal vinden. Streven naar perfectie in een relatie (wanneer iemand én je ‘lover’ én je ‘best friend’ is (in jouw geval én je ‘lover’ én ook nog eens goed in de slimste mens)) is niet alleen vruchteloos, maar vaak ook hypocriet.

Ik denk dat het verstandig is om eens goed uit te pluizen wat voor jou echt belangrijk is in een relatie (dit kan voor iedereen anders zijn). Zoek uit wat niet onderhandelbaar is, maar ook wat je wel bereid bent om op te geven. Denk ook na over in welke mate je het samen zijn met hem waardeert. Je zult, net zoals in vriendschap, altijd concessies moeten doen en daarmee iets moeten opgeven. Zo vind je vanzelf hopelijk de route naar dat wat jouw hart daadwerkelijk begeert.    

 

‘Hey Anne, heb je even?’- Wat is het?

In de column ‘Hey Anne, heb je even?’ geeft Anne Geerdes antwoord en raad op de vragen van lezers. Het is een eerbetoon aan ‘Dear Dolly’ van Dolly Alderton, die en soortgelijke rubriek had in The Sunday Times. Aan de hand van Alderton’s boek, evenals gepubliceerde artikelen en diverse literaire werken, probeert Anne zo goed mogelijk advies te geven. Beschouw ‘Hey Anne, heb je even?’ als een grote zus aan wie je alles, maar dan ook alles, mag vragen. Niks is te gek. Disclaimer: Anne is geen getraind adviseur, maar slechts een jonge dame die, waarschijnlijk net zoals jij, het leven en haar belangrijke lessen probeert te begrijpen.

 

 Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact