1 juli

KETI KOTI GRONINGEN FESTIVAL

KETI KOTI GRONINGEN FESTIVAL

Op 1 juli organiseert de Akerk het Keti Koti Groningen Festival.
Markeer vrijdag 1 juli 2022 maar alvast in je agenda. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, dans en heerlijk eten & drinken. Dit bijzondere event mag je niet missen !!
Ketikoti, ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti, is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. Ook in Nederland wordt Ketikoti gevierd. Op de (Engelstalige) Bovenwindse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wordt deze feestdag Emancipation Day genoemd.
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Er kwamen op dat moment ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen.

Bekijk event

Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact