6 juni

Free Palestine Groningen

Free Palestine Groningen

NL: Steun de Palestijnse strijd voor Vrijheid, Rechtvaardigheid en Gelijkwaardigheid!

A.s. zondag 6 juni om 17:00 op de Grote Markt, organiseert een brede coalitie van organisaties (zie flyer) een demonstratie in solidariteit met het Palestijnse volk en tegen Israรซlische (oorlogs)misdaden!
Wij roepen iedereen op om mee te doen en samen een krachtige stem te laten horen!
Laat de Palestijnen zien dat wij naast hen staan en opkomen voor hun rechten!
Want een einde aan de recente Israรซlische bombardementen op Gaza betekent niet een einde aan de onderdrukking!
Eis van politieke leiders dat zij sancties op Israรซl leggen en Israรซlische schendingen van Palestijnse rechten niet langer tolereren!

๐’๐ญ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐ž๐ญ๐ง๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ณ๐ฎ๐ข๐ฏ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ ! ๐๐žรซ๐ข๐ง๐๐ข๐  ๐ˆ๐ฌ๐ซ๐šรซ๐ฅ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐€๐ฉ๐š๐ซ๐ญ๐ก๐ž๐ข๐! ๐ƒ๐ž๐ค๐จ๐ฅ๐จ๐ง๐ข๐ฌ๐ž๐ž๐ซ ๐๐š๐ฅ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ง๐š!

Na 11 dagen van meedogenloze Israรซlische bombardementen op Gaza is er op 21 mei een staakt-het-vuren ingegaan. De wereld juichte het nieuws toe dat alles weer teruggekeerd was naar โ€˜normaalโ€™. Maar er is niets โ€˜normaalโ€™ aan 73 jaar van kolonisatie, etnische zuivering, apartheid en onderdrukking! De Israรซlische aanval op Gaza was bedoeld om de kop in te drukken van het Palestijns verzet. Wat hen overigens niet gelukt is; het verzet gaat immers onverminderd door! Want vrede impliceert niet per se rechtvaardigheid! De recente escalatie werd veroorzaakt door een opmars van gewelddadige, ultra-nationalistische Joodse kolonisten, versterkt door de Israรซlische politiemacht, die dreigden om Palestijnse inwoners van de Sheik Jarrah-wijk van Oost-Jeruzalem uit hun huizen te verdrijven. Tegelijkertijd voerde de kolonistenbeweging felle provocaties uit tegen Palestijnse burgers in de oude stad van Jeruzalem tijdens de heilige maand van Ramadan, wat gepaard ging met dagenlange razziaโ€™s door de politie tegen Palestijnen in en om de al-Aqsa Moskee tijdens het bidden, waarbij honderden Palestijnen gewond raakten.

Dergelijke huisuitzettingen staan niet op zichzelf, evenmin als de methodische verdrijving van de Palestijnse bevolking van hun land. Dit maakt deel uit van een weloverwogen plan van etnische zuivering dat de grondslag vormt van het zionistisch project en in werking is gezet al voordat de staat Israรซl werd uitgeroepen. Sinds de Nakba (catastrofe; de verdrijving van ยพ van de Palestijnse bevolking dat gepaard ging aan de stichting van de staat Israรซl) gaat dit sluipende wijs onverminderd door. Van meet af aan was het de bedoeling om een etnische Joodse staat te creรซren in historisch Palestina – van de Rivier de Jordaan tot de Middellandse Zee – wat alleen gerealiseerd kon worden door het merendeel van de inheemse Palestijnse bevolking te verdrijven en Joodse kolonisten te vestigen in hun plaats. Oftewel vestigingskolonialisme, wat i.t.t. klassieke kolonialisme bestaat uit de vervanging van de inheemse bevolking van een gekoloniseerd land met de bevolking van de kolonisator. Om Joodse hegemonie te waarborgen is een Apartheidsstelsel ingevoerd waarmee de Palestijnen die aan de verdrijving ontsnapt zijn gescheiden worden van de overheersende Joodse bevolking en van hun rechten ontdaan. Geรฏnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging, en geworteld in het internationaal recht, riep de grootste coalitie ooit van Palestijnse maatschappelijke organisaties op tot Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) van Israรซl totdat het de Palestijnse rechten erkent: 1) Een einde aan de 1967 bezetting en het afbreken van de muur, 2) Volledige gelijkwaardige rechten voor Palestijnse burgers, 3) Het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en compensatie voor het verlies van hun bezittingen.

Dit is geen conflict! Het is kolonisatie, etnische zuivering en apartheid!
Steun de Palestijnse strijd om hun rechten!
Kom allen en demonstreer mee op 6 juni!

Anti-semitische beelden of leuzen worden niet getolereerd.
Dit is een ๐š๐ง๐ญ๐ข-๐Ÿ๐š๐ฌ๐œ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ž๐ง ๐š๐ง๐ญ๐ข-๐ซ๐š๐œ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž demonstratie.
๐€๐ฅ๐ฅ๐ž๐ž๐ง ๐๐š๐ฅ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ฃ๐ง๐ฌ๐ž ๐ฏ๐ฅ๐š๐ ๐ ๐ž๐ง zijn bij de demonstratie toegestaan

Georganiseerd door:
o Groningen Feminist Network
o Internationale Socialisten Groningen
o NPK (Nederlands Palestijns Kommittee)
o Bij1 Groningen
o IDEA Groningen
o Decolonize Groningen
o Stichting Groningen-Jabalya
o Vrouwen in het Zwart
o Vluchtlingencomite Groningen


Meer info

Heb jij een vraag of idee om dit platform nog leuker te maken? Neem contact op!

Contact